Gazduram Manufaktura

Mezőgazdaság

Cím4200 Hajdúszoboszló, Arany János u. 27.
Telefon70-453-5210, 70-453-7070
Emailorvendi@t-online.hu
KulcsszavakHidegen préselt olajok , Saját terményből és saját őrléssel készült lisztek ,Házi készítésű lekvárok Aszalványok: szilva, alma, meggy, körte, barack
CéginfoSzármazásomat tekintve paraszt család utódjaként jöttem a világra. Gyermekkorom óta érdekel a mezőgazdaság szüleim saját gazdaságukban dolgoztak láttam az önfenntartó családban miként dolgozzák fel a saját maguk megtermelt terményeket, gyümölcsöket illetve amihez nem volt eszköz pl: az olajütés azt elvitték az olajütőbe és az előállított olaj egy részéért kiüttették az olajat, ugyanez a búzával elvitték a malomba és azt a lisztet ettük egész évben. Sajnos egy idő a kis gazdaságunkat meg szüntették. Már csak emlékezetből gondoltunk a régi ízekre melyeket még anyáink és nagyanyáink készítettek. Az elmúlt években újra előtérbe került a hagyományos kisgazdaságok feldolgozók ahonnan közvetlenül a termelőtől lehet vásárolni tiszta adalékanyag mentes egészséges élelmiszereket. Igy gondoltuk mi is szeretnénk ha gyermekeink és a környezetünkben élő emberek megismernék a régi jó ízeket amelyek már feledésbe merültek. Ezen gondolatok után tett következett és létrehoztuk kis feldolgozónkat. Gazdaságunk Hajdúszoboszló van négy éve kezdtünk el hidegen préselt napraforgó olajat készíteni kizárólag saját termelésű napraforgóból melyet vegyszermentesen termesztünk. A hidegen sajtolt és a finomított olajok különbsége előállításuk technológiájukból adódik. Míg a hidegen sajtolt olaj előállításánál a tisztított napraforgó magból csigás préssel kisajtolják az olajat, majd ülepítéssel szűrik és palackozzák pet palackokba, addig a finomított olajok előállításánál a napraforgó magot hántolás után felmelegítik és a teljes olaj kinyerése érdekében hexán tartalmú oldószereket is alkalmaznak, melynek maradéka a végtermékben megtalálható, a finomítás és felmelegítés során vitaminokat és ásványi anyagokat veszítenek.A hidegen sajtolt olajok beltartalmi értéke minden fontos mutatóban jobb a finomított olajokkal szemben; a szabad zsírsavtartalma magasabb, peroxid száma másfélszerese, karotinoid tartalma 4-szerese, tocoferol (E-vitamin) tartalom magasabb, szterintartalom 1/3-al több, foszfortartalom a finomított 10-szerese, a vastartalom 20-szorosa.A hidegen sajtolt olaj jelentős kedvező élettani hatásai vannak. Az íze sokkal karakteresebb, napraforgósabb, sokkal természetesebb. A hidegen sajtolt napraforgó-étolaj koleszterin mentes, ehhez jön még a sejtanyagcserében oly fontos szerepet betöltő lecitin, valamint tocoferol (E-vitamin), A-vitamin, fehérje, globulin, palmitin, stearin, arachnin, lignorechnin és arginin. Nem meglepő, hogy jó eredményt lehet elérni vele a daganatvédelem és a szív- és érbetegségek kezelésében. Szabályozza a sejtanyagcserét és elősegíti az egészséges sejtfejlődést. Nyákoldó hatást fejt ki, ezért jól alkalmazható hörghurut és köhögés ellen. Külsőleg masszírozáshoz és szájöblítéshez alkalmas.Az évek folyamán termékeink bővültek saját termesztésű repce, tökmag illetve mák feldolgozásával melyekből olajat készítünk. 2013 évben mivel búzát 20 hektáron termelünk nem értékesítettük a megtermelt mennyiséget egy részét, vásároltunk egy kis malmot teljesítménye 50 kg/ óra és elkezdtünk búzalisztet őrölni háromféle / teljes kiörlésü, kenyér és finomlisztet/ termeltünk tönkölyt ebből is lisztet készítünk illetve étkezési kukoricát szintén liszt készítésére. 3 hektáros szilvásunk van a termés egy részéből cukor és tartósítószer mentesen rézüstben lekvárt, illetve aszalványt, ivólevet készítettünk.